Napelemes hírek biztos forrásból

2022.11.18

Az elmúlt hónapokban dinamikus változásoknak lehettünk a szemtanúi a napelemes piacon. Ezek a változások több százezer ember életét érintették lakossági és vállalati oldalon egyaránt. A sok változás újabb és újabb kérdéseket, valamint aggodalmakat vetett fel, melyekre megbízható válaszokat egyre nehezebb volt találni. 

Így ahogy az élet más területein, úgy a napelemes piacon is felértékelődött a megbízható forrásból való tájékozódás.

Mi történt a napelemes piacon?

Év elején lezárult a 100%-os napelem pályázat első fordulója, míg a második forduló a novemberi indulás előtt felfüggesztésre került. A támogatási kérelmek elbírálása azóta is folyik, ugyanakkor kifizetések hiányában a nyertes projektek megvalósítása még nem kezdődött el. Mindeközben december 31-ig lehetőségük van arra a saját forrású megrendelőknek, hogy a Családi Otthonfelújítási Támogatás keretében visszaigényelhessék a napelemes beruházásuk értékének közel az 50%-át, mellyel a rendszerük megtérülési ideje csupán 4-5 évre rövidül.

Vállalati napelem rendszerek

Felfüggesztették az energia hálózatba való betáplálását

Októberben megszületett a jogszabály, mely szerint ideiglenesen felfüggesztésre került a jövőben engedélyeztetett napelem rendszerek által megtermelt energia hálózatba való betáplálása. Ugyanakkor a jogszabály szerint, azok a napelem rendszerek, melyekre az engedélyeztetési igény be lett nyújtva az áramszolgáltatókhoz október 31-ig, azokra a rendszerekre a korlátozás nem vonatkozik.

Az energia áremelkedése komoly kihívások elé állítja a cégeket

A háborús konfliktus kitörése óta az energia világpiaci áremelkedése egyre csak fokozódik, mely jelentős terhet jelent a hazai cégeknek, vállalatoknak. Számos cég esetében azt tapasztaljuk, hogy a túlélésük egyetlen lehetősége az, ha a hálózati áramot ki tudják váltani alternatív és megújuló energiaforrásokkal.

Megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket

Ezen változások időszakában felelőségünknek érezzük, hogy szakmai segítség nyújtsunk mind a leendő, mind a jövőbeni napelemes projekteknél. Így az elkövetkező hetekben mindegyik változást egyenként megvizsgáljuk és részletesen megválaszoljuk a felmerülő gyakori kérdéseket.

Ha van olyan kérdése, melyre szeretne választ kapni, még a cikkek megjelenése előtt vagy szakmai segítségre van szüksége, akkor hívja szakértő kollégáinkat vagy írjon az info@h2energy.hu e-mail címre.