Kiderült: eddig marad a szaldó elszámolás

2022.11.23

A pénteki Magyar Közlönyből kiderült, hogy meddig élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit a már meglévő és 2023. december 31-ig létesített napelem rendszerek tulajdonosai.

Fontos dátumok: 10 év és 2024

Pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben a MEKH rendelet, mely szerint minden napelem rendszer legalább a 2024. januári bruttó elszámolás bevezetéséig vagy pedig a telepítéstől számított 10 évig a szaldós rendszerben maradhat. Nézzünk erre néhány gyakorlati példát!

Szaldós napelem rendszerek

Az a napelem rendszer, mely 2011-ben került telepítésre, a 10 év helyett a 2024-es bruttó elszámolás bevezetéséig maradhat a kedvező elszámolás rendszerében. Ha valaki 2021-ben telepített napelem rendszert, akkor rá már a 10 éves időkorlát alkalmazható, így 2031-ig élvezheti a szaldó elszámolás nyújtotta előnyöket.

Más a helyzet rendszerbővítésnél

Abban az esetben, ha valaki a már meglévő rendszerét bővítette, akkor a 10 évet a telepítés időpontja helyett a bővítés időpontjától kell számolni.

Miért is fontos mindez?

A napelem rendszerek a hőmérséklet és a napsütéses órák száma alapján az év különböző időszakaiban eltérő mennyiségű energiát termelnek. Nyáron jelentősen magasabb a termelékenység, mint a fogyasztás mértéke, így a többlet energia a hálózatba táplálódik. Ezt az energiamennyiséget a hálózatból ingyen el lehet használni este, mikor a napelemek nem termelnek energiát, illetve az ősz közepétől tavasz közepéig tartó időszakban, mikor kevesebb a megtermelt energia mennyisége, mint a fogyasztás. 

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk összefoglalni a lényeget, akkor szaldó elszámolás esetén a hálózat gyakorlatilag akkumulátorként funkciónál. Az éves elszámolás idején pedig csak a különbség után kell megfizetni a díjakat. Ha nincs különbség, tehát a hálózatba betáplált energia mennyisége és az igénybevett hálózati áram mennyisége megegyezik, akkor a villanyszámlánk 0 forint lesz.

A szaldó helyett életbe lépő bruttó elszámolás pontos részletei és díjai egyelőre nem ismertek. Azt eddig is tudni lehetett, hogy az egységnyi betáplált energiáért alacsonyabb árat fog adni a szolgáltató, mint amennyiért a hálózati áramot lehet igénybe venni. Ezt az információt a rendelet a következőképpen egészíti ki:

A forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni

A rendelet pontos magyarázatára még várunk. Azonban elsőre úgy tűnik, hogy a rendszerhasználati díjat nemcsak a hálózatból kivett, hanem az oda betáplált áram után is meg kell majd fizetni, annak mértéke pedig annak a függvénye lesz, hogy az adott nap mely időszakában történik az energia áramlása, például nappal vagy az esti csúcsidőszakban. 


Várhatóan 2023 egyik legjobb befektetése

A rendelet változása alapján azok a személyek élvezhetik legtovább a kedvező szaldó elszámolási módot, akik legkésőbb jövőre telepítik a napelem rendszerüket. A szolgáltató a 2024-től engedélyezett napelem rendszerekre már az új, kedvezőtlenebb elszámolási mód alapján köt szerződést. Így a szaldó elszámolásnak köszönhetően a lakossági napelem rendszerek az átlagos 10 éves és a vállalati napelem rendszerek az átlagos 2 éves megtérüléssel így is a jövő év egyik legjobb befektetésének bizonyulnak.