Hol tart a 100%-os napelemes pályázat 2023-ban?

2023.01.04

Egy fordulatokban gazdag év áll a hátunk mögött. Ahogy az élet oly sok területére, úgy ez a tény a napelemes piacra vonatkozóan is megállapítható. A tavalyi év legjelentősebb piaci változásai részben a 100%-os napelemes pályázattal voltak kapcsolatosak. Nézzük, mi történt az előző évben.

Elmaradt a pályázat második fordulója

A szeptemberi kormánykommunikáció szerint a 100%-os napelemes pályázat második szakaszának indulását novemberre datálták, azonban október közepén a fordulót mégis felfüggesztették. Ezt az energetikáért felelős államtitkár azzal indokolta, hogy az első szakasz nyertes pályázatait teljes mértékben a magyar költségvetésből kell előfinanszírozni. A Technológiai és Ipari Minisztérium közlése szerint: ,,a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés". 

Milyen hatása volt a érdeklődőkre nézve? ,,Ez a változás sokakat rosszul érintett és voltak olyanok is, akik a pályázat elhalasztása ellenére saját erőből indították el a megvalósítást'' fejti ki szakértő kollégánk, Molnár Péter.

Szaldós napelem rendszerek

Szinte minden pályázat elbírálásra került

Az első szakaszban több mint 43 ezer háztartás adta be az igényét a napelemes támogatásra. A kivételes érdeklődés a bírálati időszak elhúzódását eredményezte, ezért a legtöbb pályázónak szeptember-október környékén érkeztek meg a támogatói okiratok, míg mostanra majdnem minden ügyfelünk megkapta a nyertes pályázatról szóló hivatalos dokumentumot. Várhatóan idén évelején azok a személyek is megkapják a támogatói okiratot, akik még várnak a végső elbírálásra.

Felgyorsult a pályázat folyamata

A pályázati rendszer számos pályázó esetében röviddel a támogatói okiratok megérkezését követően értesítést küldött a 2. mérföldkő teljesítési kötelezettségéről és a mérföldkőhöz kapcsolódó szakmai beszámoló benyújtásának közelgő határidejéről. Mivel az elmúlt egy évben a pályázatok elbírálás alatt álltak, így a mérföldövekhez tartozó tevékenységek nem valósultak meg. Ennek eredményeként a mérföldkövek előzőleg beállított határidejének módosításáról úgy döntött a pályázatkiíró, hogy a rögzítésre került mérföldövek elérésének tervezett dátumait általános érvényűen, egységesen a támogatói okirat hatálybalépésének hónapjához igazítva meghosszabbítja.

Ezt a módosítást automatikusan a rendszer fogja végrehajtani minden támogatási kérelem esetében, mely egy kedvező fejlemény, hiszen ezzel már sem az ügyfélnek, sem a pályázatírónak nincs további teendője. Következhet a pályázati folyamat soron következő lépése, az előlegek lehívása. Amint megtörténnek az előlegek kifizetése a pályázat kiírőja részéről, megkezdődhetnek a kivitelezések.

Két lényeges változás: Bruttó elszámolás és önerő

Két lényeges változás érinti azokat, akik pályázatot nyertek. Az egyik, hogy az esetükben idén januártól megszűnik a szaldó elszámolás szerinti hálózati csatlakozási lehetőség, mivel bruttó elszámolásba kerülnek. Eredetileg 2024-től érkezik a bruttó elszámolás az uniós rendeletek alapján, azonban a 100%-os napelemes pályázat nyertesei a tervezettnél egy évvel korábban kerülnek ki a szaldó elszámolásból.

Az elmúlt egy év devizaárfolyam és inflációs változásai a pályázati költségvetésre is hatást gyakoroltak, mivel a kiíráskor elkészült kalkulációk már nem fedik le a jelenlegi kivitelezői díjakat. Azonban, akinek lehetősége van a különbözetet várhatóan önerőből befizetni, az így is biztosan jól jár, hiszen a jelenlegi energiaárak mellett nem kell tovább éves rezsiköltségeket fizetniük.. Így a nyertesek nagyon gyors megtérülés mellett hosszú távon élvezhetik a napelem rendszer általi megtakarítást amellett, hogy az ingatlanra is értéknövelő hatással lesz. 

Várakozással tekintünk előre a napelemes pályázat 2023-as változásaira. Amint születnek friss tapasztalatok és releváns változások, elsőként fogunk beszámolni róla.

Amennyiben kérdése vagy megállapítása van a témával kapcsolatban, akkor várjuk a levelét az info@h2energy.hu email címre.