Meghosszabbították a Családi Otthonfelújítási Támogatás határidejét

2022.12.23

Meghosszabbították a Családi Otthonfelújítási Támogatás határidejét napelemes rendszerek esetében. Ezentúl az igénylőknek 2023. március 31-ig van lehetőségük arra, hogy benyújthassák az 50%-os támogatásra szóló igényüket az Államkincstárhoz. 

Jó hír azoknak, akik napelem rendszerre várnak

Csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, mely meghosszabbította a Családi Otthonfelújítási Támogatás határidejét bizonyos esetekben. Miért jelent ez nagyon jó hírt? Eredetileg az igénylőknek idén december 31-ig kellett benyújtaniuk az igényüket a támogatásra annak érdekében, hogy az otthonfelújítási munkálatok után visszakapják a költségeiknek az 50%-át.

Szaldós napelem rendszerek

A támogatás megigénylésének a része, hogy elektronikus úton vagy papíralapon be kell nyújtani többek között a beruházás számláit, melyek a napelemes rendszer kivitelezését követően kerültek kiállításra. Azonban a drasztikusan megemelkedett érdeklődés, az alapanyaghiány és az elhúzódó engedélyeztetési folyamat miatt az utóbbi hónapokban komoly csúszások történtek, melyek miatt sokan eshettek volna el a támogatástól.

Az új határidő két feltételhez kötött

A határidők meghosszabbítása nem vonatkozik mindenkire. Csak azoknál a projekteknél lehet élni a további 3 hónap időengedménnyel, ahol a vállalkozási szerződés alá lett írva legkésőbb 2022. július 31-ig és 2022. szeptember 30. napjáig be lett adva a hálózati csatlakozási igénybejelentés az áramszolgáltatóhoz. Amennyiben egy igénylő esetében ez a két feltétel nem teljesül, akkor ő rá továbbra is a decemberi határidő érvényes.

Ez a rendeletváltozás valószínűleg sokakat nyugtat meg afelől, hogy az elhúzódó várakozások ellenére nem esnek el ettől a kivételes támogatási lehetőségtől, melynek köszönhetően a napelemes beruházások ára csupán 3-4 év alatt megtérül. Jelenlegi álláspont szerint a meghosszabbított határidő más beruházásokra nem vonatkozik. 

Ha a napelemes beruházás más munkával egybekötött

Abban az esetben, ha valaki napelem rendszer és más egyéb otthonfelújítási beruházásra is igénybe kívánja venni a támogatást, akkor az utóbbiak esetében a kiállított számlák nem lehetnek újabbak 2022. december 31-nél, míg a napelem rendszerre a fenti leírás vonatkozik.

Amennyiben kérdése vagy megállapítása van a témával kapcsolatban, akkor írjon nekünk az info@h2energy.hu email címre.